«Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα...» Χρόνης Μίσσιος

24/7/10

πηγή http://fatsimaremag.blogspot.com/2010/07/65.html


Νόμο επιτάχυνσης και απεμπλοκής των μεγάλων έργων από νομικά κυρίως προσκόμματα, αποφάσισε και τυπικά στην τελευταία της συνεδρίαση η αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

Ο νόμος θα είναι στα πρότυπα του «ολυμπιακού νόμου» αλλά θα προβλέπει ακόμη πιο ταχείες διαδικασίες καθώς τα μεγάλα έργα κινδυνεύουν άμεσα να εισέλθουν σε «κατάσταση ΔΝΤ».

Με τον νέο νόμο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επισπεύσει τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις και να απεμπλακεί από διάφορα νομικά κωλύματα με την επίκληση του κατ' επείγοντος.

Στον νόμο για το «2004» προβλέπονταν, μεταξύ άλλων, αποφάσεις για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων με τη δυνατότητα απευθείας εξαγοράς οικοπέδου ή ανταλλαγής με άλλο δημόσιο ακίνητο.

Προβλήματα αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων οδικών έργων που υλοποιούνται στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Πρόκειται για τον Ε-65 (Λαμία - Καρδίτσα - Τρίκαλα - Εγνατία), Ιόνια Οδός (Αντίρριο - Ιωάννινα) και Αθήνα - Σκάρφεια (τα δύο τελευταία σε ενιαίο πακέτο παραχώρησης), ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (ΠΑΘΕ: Μαλιακός - Κλειδί), η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα) και ο Άξονας Μορέας (Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο Σπάρτη).

Η μεγάλη καθυστέρηση που έχει προκληθεί κατά πρώτο λόγο από τις απαλλοτριώσεις που δεν έγιναν ποτέ από το Δημόσιο, από τις προσφυγές των κατοίκων για διάφορα θέματα (χαράξεις κ.λπ.) έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει τον κίνδυνο αποχώρησης των τραπεζών οι οποίες, με τα δάνειά τους, χρηματοδοτούν τα έργα.

Δάνεια που συνήφθησαν προ ΔΝΤ και με σημαντικά πιο ευνοϊκούς όρους από ό,τι θα μπορούσε να γίνει σήμερα. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε πρακτικά αδύνατη την υλοποίηση αυτών των μεγάλων έργων, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο όσο και γενικότερα στην οικονομία και την κοινωνία.

22/7/10

Καταγγελίες για παράνομη νυχτερινή μεταφορά υλικών

πηγή: http://www.lamiareport.gr

Καταγγελίες για παράνομη νυχτερινή μεταφορά υλικών για τα έργα που αφορούν στην κατασκευή του Ε65 έχουν γίνει στο LamiaReport καθώς επίσης και για παράνομη μεταφορά μεγάλων μηχανημάτων (οδοστρωτήρες, κ.λ.π.) τις νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες.

Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πάρα πολύ απλό. Ή λέμε μπράβο στους υπεύθυνους που τρέχουν επι 24ώρου βάσεως στο έργο για να τελειώσει γρήγορα, ή κάτι περίεργο και παράνομο συμβαίνει, αφού δεν είναι καθόλου φυσιολογικό, αυτές τις ώρες να μεταφέρονται υλικά και μηχανήματα.
Και επειδή στην Ελλάδα ζούμε, φυσικά καταλαβαίνουμε όλοι ότι ισχύει το δεύτερο σενάριο.

Μήπως λοιπόν τα αδρανή υλικά που μεταφέρουν είναι από αυθαίρετους και παράνομους "δανειοθαλάμους"? Τι λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες γι' αυτό?
Είναι τυχαίο, που παντού ξεφυτρώνουν θέσεις εξόρυξης χωρίς άδειες και περιβαλλοντικές μελέτες? Μπορούν να μας απαντήσουν οι κατασκευάστριες εταιρείες, αλλά και οι υπηρεσίες, ποιά είναι η ανάγκη κάλυψης του έργου σε όγκο υλικών και από ποιούς νόμιμους "δανειοθαλάμους" καλύπτονται μέχρι τώρα?
Μήπως τα τεράστια μηχανήματα που μεταφέρονται αυτές τις ώρες, άκρως επικίνδυνο, στερούνται των απαραίτητων εγγράφων και αδειών? Αλήθεια αυτά, ποιός τα ελέγχει?

Τόσο οι κατασκευαστικές εταιρείες, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, οφείλουν να απαντήσουν....

20/7/10

Το ΣτΕ σταματάει την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον

πηγή http://www.skai.gr/news/ 19/07/2010

Σταματάει η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού που συνδέει τα λιμάνια Πατρών και Καλαμάτας, στο τμήμα της λίμνης Καϊάφα, λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον από το έργο.

Το ΣτΕ έκανε δεκτή αίτηση κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων του Δήμου Ζαχάρως Ηλείας που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή της Οδού στη λίμνη Καϊάφα που εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000.

Το ΣτΕ έλαβε υπόψη του την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές επιπτώσεις του έργου κατασκευής της Ιονίας Οδού στο περιβάλλον της λίμνης Καϊάφα. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα, με συνέπεια να τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

8/7/10

Ε65:Παντού ξεφυτρώνουν αυθαίρετοι "δανειοθάλαμοι"

Οι ανάγκες σε αδρανή υλικά για την κατασκευή του Ε65, του νέου αυτοκινητόδρομου, είναι τεράστιες. Ακούστηκε ότι το ύψος του θα ανέβει στα 15 μέτρα από το επίπεδο του κάμπου, σε κάποια σημεία. Δεν θα σχολιάσουμε τι σημαίνει αυτό για την κοιλάδα και την περιοχή NATURA· τα έχουμε πει πολλάκις. Όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό. Παντού ξεφυτρώνουν θέσεις εξόρυξης και θέσεις παράνομων "δανειοθαλάμων", χωρίς άδειες και μελέτες.

Αυτό σημαίνει πολλά. Πέρα από την ίδια την παράνομη και ανεξέλεγκτη λειτουργία ορισμένων δανειοθαλάμων, το ερώτημα είναι αν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στις αρμόδιες υπηρεσίες και τι κάνουν. Η κρίση που ζούμε σήμερα είναι κυρίως κρίση αξιών. Πότε αλήθεια θα βάλουμε μυαλό και πότε θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα;

Στις συνημμένες φωτογραφίες φαίνεται ένας τέτοιος "δανειοθάλαμος" που είναι αμέσως μετά την Ηράκλεια και λίγο πριν την έξοδο του Ασωπού, δίπλα στην παλιά εθνική οδό Λαμίας - Μπράλλου - Λιβαδειάς. Καταστράφηκε μέρος του ελαιώνα και κόπηκαν αιωνόβιες ελιές. Φοβούμαστε ότι η επέμβαση είναι χωρίς καμιά μελέτη και, κυρίως, χωρίς μελέτη αποκατάστασης, μέσα στον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000.

Απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδια Υπηρεσία:

  1. Έχει νόμιμη άδεια εξόρυξης η συγκεκριμένη εταιρεία και ποιος την εξέδωσε;
  2. Πόσες και ποιες τελικά είναι οι αδειοδοτημένες θέσεις "δανειοθαλάμων" στην περιοχή μας σε ό,τι αφορά στα έργα του ΠΑΘΕ, Ε65 και ΟΣΕ;
  3. Ποιες είναι οι Υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση της εφαρμογής των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Αποκατάστασης των συγκεκριμένων θέσεων;

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να γεμίσουμε τέτοιες "πληγές", "κρανίου τόπους" και τεχνητές λίμνες όπως στο Βελλά Καραβομύλου (αλήθεια, τι έγινε με την δέσμευση του κ Νομάρχη για αποκατάσταση του ρέματος και το κλείσιμο της "λίμνης";).

Λαμία, 23.6.2010

Στέφανος Σταμέλλος

Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο Ε- 65 ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

''Το μνημόνιο'' καταστροφής του Πηνειού ποταμού δεν θα περάσει

Μέσα στην χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση τοπική κοινωνία, η Ε - 65 παραβιάζοντας προφανείς θεσμικές και νόμιμες διαδικασίες εξόρυξης υλικού, επιτίθεται άγρια στο οικοσύστημα του Πηνειού ποταμού με αποτέλεσμα να επιφέρει ανεπανόρθωτες αισθητικές, οικολογικές και πολύ πιθανόν κοινωνικές καταστροφές.

Η εν λόγω εταιρεία περιφρονώντας όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία συμπεριφέρεται σαν κατακτητή που ασκεί ιμπεριαλιστικό ''πλιάτσικο'' σε μια κατακτημένη χώρα!

Και εξηγούμαστε:

Δεν είναι μόνο η καταστροφή 18.000 στρ. καλλιεργήσιμης γης που αφαιρούνται από τους Θεσσαλούς αγρότες.
Δεν είναι μόνο η πριμοδότηση των μεγάλων ενεργοβόρων αυτοκινητόδρομων εις βάρος της φτηνής οικολογικής λύσης του σιδηροδρομικού δικτύου που συνεχώς υποβαθμίζεται και αδρανοποιείται.
Τώρα έχουμε ως ''κατεχόμενη χώρα'' να πληρώσουμε και το κόστος κατασκευής της Ε - 65 με τις ρυθμίσεις και τα μοντέλα που καθορίζει η εταιρεία και όχι η σχετική ελληνική νομοθεσία, η τοπική Διοίκηση και οι θεσμοί της.

Και ρωτάμε:

Μπορεί μιας, τέτοιας κλίμακας, παρέμβαση να στηριχθεί σε μια απόφαση ενός τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου που πιθανόν να μην είχε ούτε τα δεδομένα ούτε την πληροφόρηση που είναι απαραίτητη για μια σωστή απόφαση;

Για μια απόφαση τέτοιας κλίμακας , με τόσο μεγάλες απειλές αρκεί μια απλή απόφαση ή απαιτούνται:

Διαβούλευση
Απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου
Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και
Έγκριση της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ορυκτά μιας περιοχής ανήκουν στο Δημόσιο και όχι στον κάθε Δήμο.

Εμείς δεν θα υιοθετήσουμε τις συνωμοσιολογικές θεωρίες περί ''αρπαχτής'' προσώπων, ομάδων και παρατάξεων. Θέλουμε μόνο να υπογραμμίσουμε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να παρέμβουν αμέσως για να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή στον ήδη θανάσιμα τραυματισμένο, από άλλες πληγές, ''Θεό Ποταμό'' Πηνειό.

Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε άλλα δυο επεισόδια που έλαβαν χώρα πρόσφατα και επιφανειακά δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Πριν από λίγο καιρό οι πηγές του Ληθαίου ρυπάνθηκαν θανατηφόρα από ''κόκκινους'' ρύπους για τους οποίους κανείς δεν απέδωσε ευθύνες για την προέλευσή τους, αν και σε μας θυμίζουν το περίφημο νικέλιο της ΛΑΡΚΟ.
Μια μεγάλη ομάδα εκπροσώπων της πολιτείας (Περιφερειάρχης, Νομάρχες, Δήμαρχοι) επισκέφθηκαν πρόσφατα τον Πηνειό για να δείξουν στην Τρικαλινή κοινωνία την αποφασιστικότητά τους για την διάσωση του πολύτιμου οικοσυστήματος του Πηνειού!!
Τα αποτελέσματα αυτής της αποφασιστικότητας την εισπράττουμε, επί τέλους, σήμερα και δεν γνωρίζουμε αν στην ομάδα αυτή των επισήμων συμμετείχε και κάποιο ανώτερο στέλεχος της Ε- 65 για να βρει τον κατάλληλο χώρο ''οικολογικής παρέμβασης.

Για να αφήσουμε, όμως, για λίγο το αστείο της υπόθεσης, αναρωτιόμαστε αν η αρχαιολογική υπηρεσία Τρικάλων έχει πάρει συγκεκριμένη -επιστημονικά τεκμηριωμένη- θέση για τα αρχαιολογικά ευρήματα πάνω στα οποία ''σκοντάφτει'' η Ε - 65 και αν η θέση της αυτή έχει κοινοποιηθεί στην προϊσταμένη αρχή.

Τέλος πέρα από την αυτονόητη οικολογική, αισθητική απειλή, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τόσο τους τοπικούς αιρετούς άρχοντες όσο και την τοπική κοινωνία ότι, δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επιστημονικό μοντέλο που να προβλέπει την υδραυλική συμπεριφορά παρόμοιων συστημάτων στις περιπτώσεις που θα εκδηλωθούν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, πράγμα συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια.

Με λίγα λόγια όπου υπάρχει ΥΒΡΙΣ εναντίον του περιβάλλοντος ακολουθεί η ΝΕΜΕΣΙΣ.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την αντίσταση των πολιτών και την ενεργοποίηση των θεσμών (Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δασαρχείο, Δικαιοσύνη κ.τ.λ.) το ΔΝΤ της Ε - 65 δεν θα κυριαρχήσει στα Τρίκαλα και το ''μνημόνιο'' υποταγής που υπέγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαλώρειας θα μείνει ανενεργό και άκυρο. Στην αντίθετη περίπτωση θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ