«Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα...» Χρόνης Μίσσιος

23/2/09

Η λαθεμένη πρακτική της καταστροφής γόνιμων γαιών


Μία από τις μεγαλύτερες μάχες του 21ου αιώνα θα είναι εκείνη της διατροφής. Η διατροφή μπορεί να καταστεί ο μαύρος χρυσός του μέλλοντος. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 η παραγωγή των διατροφικών ειδών πρέπει να διπλασιαστεί για να ικανοποιήσει την παγκόσμια ζήτηση. Σ' αυτόν τον αγώνα πρέπει τα υπεύθυνα κράτη να διαμορφώσουν ανάλογη πολιτική γης και γόνιμων εδαφών.

Η βίαιη βιομηχανοποίηση και η αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών έχουν καταστρέψει και απαξιώσει σημαντικές παραγωγικές εκτάσεις χωραφιών. Η κλιματική αλλαγή και η σταδιακή ερημοποίηση λόγω της μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις παραγωγικές εκτάσεις.

Με λίγα λόγια οι πρακτικές της καταστροφής γόνιμων γαιών, όπως η κοιλάδα του Σπερχειού, είναι σε λάθος κατεύθυνση. Η γη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και το να αγγίξεις ένα τέτοιο σύμβολο, μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη.


Εμείς, αντίθετα με τις προβλέψεις και τις επιταγές των καιρών, απαλλοτριώνουμε τη γη μας για χάρη του τσιμέντου και των αυτοκινητοδρόμων, απαξιώνουμε τα προϊόντα μας και σφυρίζουμε αδιάφορα.

Σ.Σ.

1 σχόλιο:

IxNiLaTiS είπε...

Ειλικρινά δεν θα μπορούσε να τεθεί πιο εύστοχα το θέμα. Πρόσφατα επισκέφθηκα την Εύβοια (Πήλι, Βλαχιά ως και Μακρολίβαδο - Λιμιώνα). Είχα να επισκεφθώ την περιοχή πάνω από 10 χρόνια. ο τόπος είναι ζαβός, απόκρημνος και κατάφυτος από θάμνους. Πολύ λίγα μέρη μπορούσαν να καλλιεργηθούν, σε μικρά πλατώματα, και είχαν φυτέψει κυρίως ελιές.

Σήμερα λοιπόν όπου υπήρχε ένα τέτοιο πεζούλι με ελαιόδενδρα, είχε τώρα φυτρώσει μια βίλα, και αντί το έδαφος αυτό να παράγει τρόφιμα, ήταν σπαρμένο με γκαζόν.

Το ίδιο συμβαίνει και στον κάμπο των Μεσογείων όπου κατεστράφη από το αεροδρόμιο και την δόμηση. Εκεί όπου υπήρχαν αμπέλια και ελαιόδενδρα έχουν φυτρώσει σπίτια.

Το ίδιο έχει ξεκινήσει να γίνεται και στον Ελαιώνα του Αγίου Σεραφήμ - Καμένα Βούρλων.

Κοιτάξτε και εδώ
"Αξιοποίηση" ... ή Ανθρώπινη Τρέλα
http://ixnilatis33.blogspot.com/2009/02/blog-post_13.html