«Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα...» Χρόνης Μίσσιος

13/2/10

Ο Ε-65 οδηγείται σε αδιέξοδο,
σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΞΙΑ"

Η έγκριτη οικονομική και πολιτική εφημερίδα «ΑΞΙΑ» φιλοξενεί στην τρέχουσα έκδοσή της, στην πρώτη σελίδα μάλιστα, ρεπορτάζ που αναφέρει πως «ο Ε-65 οδηγείται σε αδιέξοδο». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι ισπανοί συνεταίροι της που έχουν αναλάβει το έργο, δεν είναι πρόθυμοι να βάλουν τα συμφωνηθέντα κεφάλαια, αν δεν το πράξει πρώτα το ελληνικό δημόσιο όπως προβλέπει η συμφωνία. Το ελληνικό δημόσιο δυσκολεύεται να το πράξει καθώς η οικονομική συγκυρία και η δημοσιονομική κρίση δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά στο δημοσίευμα αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το μυστικό της σύμβασης παραχώρησης για τον Ε-65, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι Ισπανοί συνεταίροι της, κρύβεται κατά βάση σε έναν ουσιαστικό όρο, η μη εκπλήρωση του οποίου μπορεί να φέρει το project σε αδιέξοδο. Το «λεπτό θέμα», λοιπόν, δεν είναι άλλο από τη χαμηλή κυκλοφορία που έχει ο οδικός άξονας, ο οποίος δεν εξασφαλίζει έσοδα στην κοινοπραξία, μια και δεν υπάρχουν και διόδια, με συνέπεια το Δημόσιο να έχει δεσμευτεί, βάσει όρων σύμβασης, να προπληρώσει τη δική του συμμετοχή στο project.

Κάτι που οδήγησε αρχικά τις τράπεζες να συναινέσουν στη χρηματοδότηση του έργου που δεν έμοιαζε εξ αρχής και ιδιαίτερα επικερδές. Ωστόσο η δημοσιονομική κρίση, η δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν επέτρεψε στο κράτος να προσφέρει τη δική του συμμετοχή που ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το δημόσιο δεν είναι σε θέση να προπληρώσει το δικό του μερίδιο. Επιπρόσθετα οι τράπεζες αφενός λόγω της ευρύτερης κρίσης που βάζει φρένο γενικότερα στη χορήγηση δανείων, αφετέρου διαπιστώνοντας την αδυναμία του Δημοσίου να καταβάλει τη χρηματοδοτική του συμμετοχή και οι ίδιες από την πλευρά τους μόνο πρόθυμες να δώσουν κεφάλαια δεν εμφανίζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: